Svenska artister inom elektronisk musik

Avicii

Dominanten på den svenska EDM-scenen med låtar som Levels, Wake Me Up, Hey Brother, Dear Boy och For a Better Day. Avicii, eller Tim Bergling har samarbetat med stora namn som Robbie Williams och David Guetta och använder sig alltid av olika sångare för sina låtar. År 2013 släppte han sitt debutalbum “True” och år 2015 kom uppföljaren “Stories”. Avicii har turnerat världen runt men i mars år 2016 meddelade Avicii att han kommer att sluta turnera för en hittills obestämd tid.

Swedish House Mafia

Denna DJ-trio tog världen med storm när de släppte singeln One år 2010. Gruppen bestod av Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello varav alla har egna framgångsrika solokarriärer som producenter och DJs. Låtar som Save the World och Greyhound blev stora internationella hittar varav Greyhound var en låt som gjordes i samarbete med Absolut Vodka. Sista låten de släppte var Don’t You Worry Child, år 2012, och låten vann en Grammy. År 2013 lade de ner gruppen efter åtta år tillsammans och förklara i dokumentären “Leave the World Behind” varför de upplöstes.

Galantis

Detta är en duo som bildades år 2012 av Linus Eklöw och Christian Karlsson. De hade sitt genombrott år 2014 med låten Runaway som skrevs av bland andra Anton Rundberg, Julia Karlsson och medlemmarna i Galantis.

Alesso

Alessandro Rodolfo Renato Lindblad är Alesso, en ung DJ från Stockholm som vann “Årets innovatör” på Grammisgalan tillsammans med Sebastian Ingrosso år 2013. Han började nå framgång när han mixade låtar åt bland andra Tiesto, Avicii och Swedish House Mafia och han rankades som en av världens främsta DJs år 2014.

Otto Knows

Otto KnowsOtto Jettman är en annan DJ som har samarbetat med bland andra Sebastian Ingrosso och Avicii. Otto Knows gick i samma klass som Avicii i skolan och nådde relativt stor internationell framgång med låten Million Voices år 2012.

Det finns en hel del andra artister, producenter och DJs i Sverige som är mer än värda att kolla upp, både “up and coming” och äldre akter.