Det superstora genombrottet för svensk elektronisk musik internationellt sett var när akter som Swedish House Mafia och Avicii började komma fram. Låten One av Swedish House Mafia blev en stor hit i världen och folk började återigen rikta sina blickar mot Sverige, den svenska EDM-scenen och den svenska kreativiteten och originaliteten i nya uppkommande genrer. Sedan kom Tim Bergling, eller “Avicii” som är hans artistnamn, med låten Levels och blev omåttligt populär. Levels blev inte bara en hit i Sverige utan i hela världen. Låten släpptes år 2011 men spelas än idag väldigt flitigt på alltifrån ishockeyarenor och nattklubbar till hemma i hushållen.

DJ-kulturen i Sverige har blivit starkare och starkare för varje år. Det är svårt att säga exakt anledning till varför detta har skett men en trolig och delvis förklaring till detta är det trendiga nattlivet i Sverige, framförallt i Stockholm men även i Göteborg och Malmö. I ett land som Sverige med en befolkning som är medveten, nytänkande men även relativt liten uppstår gärna trender. DJ-trenden är i direkt relation till det trendiga och modemedvetna nattlivet.Detta samband har lett till starkare motivation att bli DJ och/eller skapa elektronisk musik, vilket i sin tur har lett till mer och mer elektronisk musik och större framgångar.

Avicii släppte sedan sitt album “True” med hitlåtar som Hey Brother och Wake Me Up. Wake Me Up är en av de mest spelade låtarna på Spotify någonsin och albumet blev en stor succé. Den svenska DJ-duon Galantis släppte för något år sedan låten Runaway som också blev en stor världshit med nästan en halv miljard spelningar på Spotify.

Festivaler för elektronisk musik har även börjat bli stora i Sverige på senare år. Summerburst i Stockholm och i Göteborg är en mycket populär tvådagarsfestival eller vad man även kan kalla en stor och lång fest eller nattklubb utomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *