svenska-program-för-skapande-av-elektronisk-musik

I dagens trendiga kultur för skapande av elektronisk musik eller musik generellt i hemmet, finns det en mängd olika alternativ av program att använda sig av. Två av de största och mest populära alternativen är Logic och Pro Tools. Dessa två har växt till de starkaste på marknaden och används av de största producenterna i världen. Man kan lite förenklat säga att Logic är industristandard i Europa medan Pro Tools är industristandard i Nordamerika. Man brukar även säga att Logic vinner på dess användarvänlighet och snygga design medan Pro Tools vinner på en aning större mängd avancerade möjligheter till redigering av ljud.

Propellerhead Reason

Det stora alternativet ifrån Sverige heter Reason. Denna programvara brukar räknas som en av de större och mest populära strax under Logic och Pro Tools. Reason är ett populärt alternativ för de som har produktionen av musik mer som en hobby. Men faktum är att det används av många professionella producenter också.

Reason 1.0 släpptes i december år 2000. Det som skiljer Reason från alla andra så kallade sequencers eller DAWs (digital audio workstation) är att programmet använder sig av en teknik som kallas Rewire. Rewire är en teknik som skapades av Propellerhead, företaget bakom Reason. Tekniken går ut på att sammankoppla eller överföra ljud mellan olika applikationer för att kunna dra nytta av alla funktioner som finns i de olika applikationerna.

Man kan till exempel länka Reason till Cubase (ett annat av de största programmen på marknaden) och således använda Reason som mjukvarusynth och Cubase som sequencer. Nackdelen med Reason är att programmet inte stöder några plug-ins. Fördelen och den direkta anledningen till Rewire-tekniken är att möjligheterna för att skapa en unik och enkelt kontrollerad “rack” med en oändlig mängd samverkande effekter är obegränsad. En motsvarande process med användandet av plug-ins i de andra programmen blir lätt ohanterlig och i många fall omöjlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *