få-din-loopbaserade-elektroniska-musik-att-låta-proffsig

– 5 mixning-misstag att undvika

Att mixa musik är inte helt enkelt. Nuförtiden kan och kommer många producenter göra allt själv; skriva musiken, producera musiken, mixa och mastra. Ofta har man vad som behövs i sin dator och sin DAW. Men att mixa musik är ett så pass stort ämne i sig självt att det är något man gör karriär i. Med andra ord kan det vara en bra idé att överlåta mixningen till någon som professionellt sysslar med det. Om man vill mixa sin musik själv finns det några saker man bör känna till.

Här listar vi 5 misstag att undvika:

Dålig högtalarplacering

Detta gäller särskilt för mixare av elektronisk musik. Man missar att skära av vissa basfrekvenser, eller så skär man inte av tillräckligt, för att rummet man sitter i saknar riktig akustisk behandling, vilket skapar problem för just låga frekvenser. Grunden till detta misstag är ofta placeringen av högtalare i studion. Högtalare bör stå lika långt ifrån varandra som de står ifrån dig och bör varken stå för långt ifrån eller för nära en vägg.

Dålig panorering

För att skapa ett brett stereo-sound med klara och tydliga instrument krävs det en förståelse i vad som ska panoreras och var. Folk tenderar att panorera lite på vardera sida, men det slutar ofta med att ljudbilden blir ganska rörig.

Fasfel

Många spelar gärna in sina instrument i stereo. En negativ konsekvens av detta är att det kan bli fasfel, när vissa frekvenser slår ut varandra. Se till att lära dig om fas och hur du gör för att undvika det och upptäcka det.

Inga pauser

När man sitter länge med en mix blir öronen trötta och efter ett tag kan du inte längre urskilja vad som låter “rätt” eller “fel”. Se det som ett maraton där pauserna är då du dricker vatten för att kunna fortsätta!

Brist på bestämd inriktning

När man påbörjar en mix måste man ha en bestämd inriktning om vilken väg att ta. Vad vill man göra med mixen? Vilket sound vill man uppnå? Utan ett klart mål kan det bli rörigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *