vad-vi-gör-kvinnor-inom-elektronisk-musik

Precis som inom många andra branscher så dominerar män även här. De flesta producenter av elektronisk musik är män. Enligt ”PRS for music” är endast 12% av låtskrivarna kvinnor. Endast 4% av medlemmarna i ”Music Producers Guild” likaså. ”Liverpool Institute of Performing Arts” säger att endast 6% av studenterna som anmäler sig till deras ljudteknikkurser är kvinnor och det har legat på samma siffra i flera år. Endast en plats på årets ”DJ Magazine Top 100” gick till en kvinnlig duo, “Nervo”, och listan var tom på kvinnor förra året.

Vad är förklaringen till detta? Som inom många andra områden i samhället ligger kanske en del av förklaringen historiskt, nämligen det faktum att män har haft lättare att ta sig fram rent generellt när det gäller olika typer av framgång, delvis på grund av en rådande sexism i våra kulturer. Vissa menar att en annan förklaring i just detta avseende är att kvinnor inte är lika “nördiga”, det vill säga mindre intresserade av teknik. Ett tekniskt intresse och kunnande är några av huvudkraven för att kunna vara en producent av elektronisk musik.

De kvinnliga förebilderna

I början av 1990-talet slog Björk Guðmundsdóttir, från Island, igenom med sin elektriska stil inom jazz, dans och rock och har blivit en stor förebild för inte bara kvinnor utan musiker i största allmänhet.

En annan framgångsrik kvinna inom elektronisk musik är sångerskan Annie Lennox från Eurythmics, ett brittiskt synthpopband som hade sin storhetstid på 1980-talet. År 1992 påbörjade Annie en framgångsrik solokarriär och började bland annat att skriva filmmusik innan Eurythmics återförening år 1999. Duon räknas som ett av de största brittiska banden någonsin med 75 miljoner sålda album.

Vad gör man idag?

Den stora vågen av feminism i samhället har tagit en relativt liten plats i musikvärlden än så länge men det finns krafter som jobbar för att få in mer kvinnlighet i branschen. I Cambridge i Storbritannien anordnas en hyllningsfestival i kvinnors ära. “Space-Time: The Future” är en festival i ”Wysing Arts Centre” som kombinerar en blandning av konst, experimentella musikartister och band som består av kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *