historien-om-elektronisk-musik

– och dagens bästa moderna förespråkare

År 1897 uppfinner Thaddeus Cahill det elektroniska instrumentet telharmonium. Det räknas av många som det första riktiga elektroniska instrumentet och det vägde omkring sju ton. Detta elektromekaniska instrument var avsett att sända musik via telefonnätet och som prenumerant av tjänsten kunde man beställa en konsert via telefon. Då detta instrument var alldeles för otympligt gick det inte riktigt att använda särskilt mycket. Därför anser vissa att thereminen, uppfunnen omkring år 1920 av ryssen Léon, var det första riktiga elektroniska instrumentet.

År 1931 började bandspelaren att utvecklas och tog över rollen ifrån trådspelaren, som var det föregående alternativet av utrustning för inspelning. På 1940-talet utvecklades termen “konkret musik” som byggde på att man skapade musik av inspelade ljud såsom ljudet av ett tåg eller ljudet av en sked som slår mot ett glas. Konkret musik, eller “musique concrète och “elektronische musik” utgjorde två tekniker för att redigera musik elektroniskt med hjälp av bandspelaren. Dessa två började sedan sammanfogas.

År 1957 skapades det första musikprogrammeringsspråket för datorer av Max Matthews och i början av 1960-talet började de första elektroniska melodierna användas i TV-serier. På slutet av 1960-talet började synten eller synthesizern bli populär mycket tack vare Robert Moog och hans utvecklande av dessa instrument.

År 1981 börjar den elektroniska dansmusiken nå nattklubbarna och år 1983 kommer MIDI: ett sätt att erbjuda sammankoppling mellan datorer och musikinstrument vilket öppnade upp möjligheterna för musikproduktion i hemmen rejält.

elektron

Nutid

I dagsläget kan vem som helst skapa elektronisk musik hemma med sin dator. Genren elektronisk musik är både häftig och intressant i det avseendet att möjligheterna är obegränsade. De bästa förespråkarna för att hålla trenden levande och modern i dag är de som skapar helt nya ljud och blandar ihop stilar till en helt ny genre. Detta händer oftare inom elektronisk musik än med annan typ av musik då det inte finns några begränsningar. En attityd “outside the box” och en kapacitet att manipulera ljudvågor är receptet. Ta Avicii som ett perfekt exempel på någon som lyckades blanda in soul och country i sina EDM-låtar. En riktig förebild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *