Elektronisk musik i Sverige

En musikgenre som lägger fokus på elektronik både vad gäller musikinstrument, musikteknologi och kanske som inspiration är den elektroniska musiken. I stort sett all musik skapas med hjälp av elektronik idag, men det är bara i den elektroniska musiken som man lyfter fram elektroniken som det centrala. Exempel på elektroniska instrument är dator, synthesizer (synt/synth) och theremin. Det sistnämnda instrumentet uppfanns av Léon Theremin i slutet av 1910-talet och anses vara det allra första av sitt slag.

Under år 1957 gjorde både datorn och synthesizern debut som elektroniska musikinstrument, men de var svåra att använda samtidigt som de krävde kunskaper i programmering och de gick inte att spela på i realtid. Det var Max Mathews som först använde datorn som instrument när han tillämpade programmet Music 1. Den första synten kallades RCA Mark II Sound synthesizer och den finns än idag att beskåda på Columbia-Princeton Electronic Music Center (Computer Music Center) i New York.

Synthpop i Sverige förr och nu

I Sverige anses gruppen Page, från Malmö, vara en av de första inom synthpop. Det var från början en duo från Malmö. Eddie Bengtsson och Marina Schiptjenko initierade Page och de var huvudsakligen aktiva under 1980-talet, även om de fortsatte under 1990-talet och släppte CD-skivor med material som de producerat under 80-talet. Något som växte fram och fick ganska stor spridning i Sverige under 1990-talet var eurodance, det vill säga elektronisk dansmusik baserad på bland annat house och eurodisco. Svenska artister som blev stora i denna genre var E-Type och Dr Alban. Årtiondet därefter tog den elektroniska dansmusiken (EDM) än mer mark i Sverige. Artister från Sverige slog igenom både hemmavid och internationellt. De flesta känner nog till Avicii och Swedish House Mafia, för att nämna några av alla dem som gjort succé utomlands och influerat andra artister, inte minst i europeiska länder.