Historia om svensk elektronisk musik

History of the Swedish electronic musicDen elektroniska musiken i världen började väldigt sakta men säkert växa fram någonstans i mitten på 1900-talet då de första syntharna började byggas. Tidigare under samma århundrade hade man skapat elektronisk musik genom andra typer av elektromekaniska maskiner eller “instrument” vars funktion var att mixa ihop olika naturliga och industriella ljud för att skapa en känsla av en “drömvärld”.

Datorn och synthen var de två första elektriska instrumenten som man började använda. Med datorn krävdes programmeringskunskaper men synthen blev senare ett spelbart instrument för vem som helst. En av de första kallades för Buchla och kom år 1963. Den första synthen som använda pianoliknande tangenter var Robert Moogs synth. Moog är idag ett känt märke för synthar och annan elektronisk musikutrustning. Under 1970-talet växte discon fram och syntharna började användas flitigt.

I Sverige influerades man till stor det av den tyska elektroniska musiken som blev stor under 1980-talet. En av de första svenska akterna i denna genre var S.P.O.C.K. som kom till på slutet av 80-talet. Det dröjde dock innan genren blev populär. Under 1990-talet växte “Eurodance” fram i Europa, framförallt i Sverige, Holland, Tyskland och Italien. Denna musik fick relativt bra fäste i Sverige med artister som Basic Element, E-Type och Dr Alban och spelades flitigt på nattklubbar och på hemmafester.

Det var dock inte förrän en bit in på 2000-talet som den elektronisk musiken började dominera i Sverige. EDM, eller elektronisk dansmusik, växte fram och hela DJ-kulturen exploderade. Förutom att EDM har blivit den mest populära musiktrenden i Sverige på åratal har våra svenska artister slagit igenom stort utomlands och influerat hela EMD-världen. Artister som Avicii, Swedish House Mafia, Otto Knows, Dada Life och Alesso har tagit världen med storm och fyller inte bara stora dansgolv utan de största festivalerna runtom i världen, men framförallt i Europa där de nått enorm popularitet.