Några okända fakta om produktion av elektronisk musik

Produktion av elektronisk musik är för många människor ett fullständigt okänt område. En del människor kanske inte förstår hur musiken skapas. Manipulation av ljudvågor via digitala synthar är något som inte ens är lätt för en musikproducent att lära sig alla gånger. Vad sysslar producenter av elektronisk musik med för hemligheter egentligen? Vi kanske inte ska kalla dem hemligheter, men det finns definitivt några saker som är mer okända än andra.

  • Tiden som läggs ned

Att producera musik tar längre tid än vad många producenter kanske själva inser, särskilt nybörjare. Produktion av musik är ibland en oändlig process av finslipning, frekvensskärning, balanserande, inspelningstekniker och justeringar med mera. Dessa saker kan ta längre tid än vad någon vanlig människa kanske kan förstå. Det är lätt att lyssna på en färdig produktion och tycka att det låter enkelt, simpelt och som om att det har gått snabbt att skapa. “Tyvärr” för många producenter, uppskattar inte den genomsnittliga lyssnaren tiden och det hårda jobbet som ligger bakom den färdiga produktionen, men som tur är kan de iallafall uppskatta musiken.

  • Hur svårt det är

En vanlig missuppfattning är att det är enkelt att producera elektronisk musik. Anledningen till denna missuppfattning är att musiken ofta låter simplare än musik med riktiga instrument som spelas av riktiga människor och inte en dator. Vad många dock inte förstår är att jobbet bakom ljuden som är framtagna kan liknas en del vid att spela ett instrument. “Sound-design”, manipulering av digitala synthar och effekter är väldigt svårt och ibland kanske svårare än att spela ett riktigt instrument. För en artist att kunna skapa sitt unika ljud och sina originella låtar krävs detta “spelande” av de digitala programmen i en dator. Det kan jämföras lite med att programmera datorkod eller att lära sig ett språk och sen prata det.

Dessa saker gäller givetvis inte alla. Vissa tar enkla genvägar via “presets” eller anlitar andra att göra grovjobbet åt dem. Vi vill ändå med detta säga att producenter av musik, särskilt elektronisk, förtjänar respekt och ära för allt det hårda jobb de lägger ned på att producera musik.