Gratis programvara för elektronisk musik – Alternativ att börja med på en gång

Vi har kunnat konstatera att programvara för elektronisk musik eller musik i största allmänhet kan vara väldigt kostsamt. Men i en djungel av alternativ kan vi också konstatera att det även finns billiga sådana. Som tur är finns det till och med ännu bättre nyheter för dig som söker lågbudgetalternativ för skapande av elektronisk musik, nämligen GRATIS programvara. Ja, du läste rätt. Dessa finns också! Vad kan du skaffa dig redan nu idag? Nedan listar vi några av programmen som vi rekommenderar att man provar.

  • Demoversioner av de dyrare programmen

En besvikelse att läsa i denna lista, men det är fortfarande värt att nämna. Det finns gratis demoversioner av alla musikprogram och med en del av dessa kan man faktiskt göra mer än du kanske tror!

  • Mu.Lab

Ett av de simplare alternativen. Finns tillgängligt för både PC och Mac. Nackdelen är att du inte kan göra så väldigt mycket men det är en väldigt användarvänlig design och man lär sig väldigt snabbt. Finns att hämta gratis här: http://www.mutools.com/mulab-downloads.html

  • Audacity

En DAW som nått massiv popularitet trots sin brist på funktioner och grundläggande design. Med Audacity kan man skapa multi-spår-inspelningar och redigera dem med effekter samt korrigera tonhöjd och ta bort oväsen med mera. Den stora nackdelen med detta program är destruktiv redigering, d.v.s effekter och ändringar som appliceras förblir permanenta. Detta program funkar också på både PC och Mac men även på operativsystemet Linux. Hämta det gratis här: http://audacityteam.org/

  • Ardour

Ardour fungerar till det mesta. Inspelning, redigering, mixning och mastering för både audio och MIDI. Syftet med programmet är att ge användaren fullständig kontroll och flexibilitet med inspelning och produktion. Programmet är fullt av funktioner och väldigt djupgående för att vara gratis. En nackdel är att det helt och hållet saknar inbyggda effekter och instrument. Dessutom funkar det inte på Windows utan endast på Mac och Linux.

Ardour finns att hämta gratis här: http://ardour.org/download.html